Denimtex® – Spijkerbroeken aan de wand
Nederland Circulair, 15 juni 2017
Alleen al in Nederland eindigen jaarlijks maar liefst 1,2 miljoen kledingstukken in de verbrandingsoven. Absurd, vindt schildersbedrijf Gebroeders van der Geest. Daarom heeft het voor afgedankte kleding een vindingrijke toepassing bedacht: Denimtex. Met deze plafond- en wandafwerking stuurt het bedrijf kleding letterlijk van het kastje naar de muur.
Wandbekleding
1,2 miljoen kledingstukken. Dat is een enorme hoeveelheid materialen die
uiteindelijk onherroepelijk verloren gaat in de afvalverbranding. Zo is
de lineaire economie ingericht, terwijl de mogelijke toepassingen van afval
talrijk zijn. In een circulaire economie gaan bedrijven innovatief om met
afval en bestaat er strikt genomen niet eens zoiets als ‘afval’. Alles
is namelijk grondstof in een oneindige productiecyclus.
Denimtex past naadloos in zo’n circulair productiesysteem. Het dochterbedrijf van Gebroeders van der Geest ontrafelt verbruikte kleding tot textielvezels, middels vervezelmachines. Deze vezels vinden vervolgens een radicaal andere toepassing dan waarvoor ze oorspronkelijk bestemd waren. Met een biobased lijmstof van lijnzaadolie verwerkt Denimtex de vezels uiteindelijk tot een pasta die aan te brengen is op muren en plafonds. Deze plafond- en wandbekleding vormt een duurzaam alternatief voor behang en verf dat zowel recyclebaar als herbruikbaar is. Zo combineert Denimtex materialen uit de biologische kringloop met technologische grondstoffen om tot een product te komen dat 100% circulair is.
Dit product is niet alleen circulair, maar ook functioneel. Het is namelijk geluiddempend, vochtregulerend en geschikt voor nagenoeg iedere ondergrond. Aan esthetische motieven om de wandbekleding in huis te nemen kan het evenmin ontbreken. Met een assortiment van meer dan tweehonderd artikelen van allerlei verschillende textielsoorten biedt Denimtex voor iedereen een passend product. Blijkt het assortiment toch ontoereikend, dan is maatwerk ook nog mogelijk.
Bedrijven kunnen via het recyclingnetwerk van Denimtex ook hun eigen circulaire mini-economie vormen. Het schildersbedrijf maakt het voor bedrijven mogelijk om hun afvalstroom aan bedrijfstextiel binnenshuis te benutten. Zo kunnen uniformen, bedrijfskleding, matrassen en ander textiel na gebruik prijken aan de muur van het eigen kantoor. Hiermee brengt een bedrijf zijn praktijken niet alleen dichter bij een circulaire economie, maar ook bij een meer lokale bedrijfsvoering – en dit komt de algehele duurzaamheid ten goede.
Successen en ambities
Na eigen onderzoek, een aanvullend studentenonderzoek en een aangegaan
samenwerkingsverband met een textielrecycler, heeft Denimtex een productiemodel
kunnen ontwikkelen dat volledig circulair is. Dat het grondbeginsel van
circulariteit beperkingen heeft gecreëerd in de ontwikkeling van het product,
heeft het bedrijf niet tegengehouden. Door veel te experimenteren en te
blijven geloven in het circulaire gedachtengoed, is Denimtex erin geslaagd
om aan technische, esthetische en duurzame randvoorwaarden te voldoen.
Zo laat de organisatie zien dat, met een beetje creativiteit, veel mogelijk
is.
Met de wandbekleding draagt het bedrijf bij aan het terugdringen van afval, evenals aan de ontheffing van het beslag dat de industrie legt op de voorzieningen van de aarde. Doordat alle producten van Denimtex recyclebaar en herbruikbaar zijn, wordt afval niet slechts omgeleid en uitgesteld; het blijft grondstof in een circulair businessmodel.
Deze successen betekenen niet dat Denimtex klaar is met ambiëren. Het bedrijf streeft immers naar wandbekleding die als ‘zelf aan te brengen product’ in het winkelschap ligt. Om dit doel te verwezenlijken, is echter nog meer onderzoek nodig. Met onderzoek en experimenten blijft Denimtex innovatieve ideeën produceren om de economie te verduurzamen en bewustwording van de circulaire economie te stimuleren.
Klik hier voor het volledige artikel.
15-06-2017