Op de Zuidas van Amsterdam rijst in opdracht van ABN Amro een uniek circulair experiment: Het groene ABN Amro Paviljoen. ABN AMRO wil de overgang naar een duurzamere maatschappij versnellen, en draagt hieraan bij door hun kantoren klaar te stomen voor de toekomst. Ze hebben een circulair paviljoen laten bouwen: duurzaam van fundering tot dak en van ontwerp tot exploitatie waarvoor de Architecten Cie. de architectuur heeft ontworpen en DoepelStrijkers het interieur. De recent ontwikkelde circulaire textielpleister Denimtex brengt op zo’n 500 vierkante meter wand afgeschreven ABN AMRO bedrijfskleding aan als een unieke akoustische wandafwerking.

Circulaire wandafwerking

Denimtex is een recente innovatie op het gebied van circulaire wandafwerking. Het is een textielpleister die in meerdere varianten verkrijgbaar is. Jeans on the wall is gemaakt van oude spijkerbroeken die na een recyleproces een nieuw leven krijgen als akoustische wandafwerking. De tweede variant is Textile on the wal. Hiervoor wordt afgeschreven textiel vervezeld, waarbij een op maat gemaakt product van eigen afgeschreven bedrijfskleding bijvoorbeeld tot de mogelijkheden hoort.

De keuze voor Denimtex als wandbekleding in het ABN Amro Paviljoen past om meerdere redenen in de circulaire gedachte van het gebouw en de visie op duurzaamheid die ABN Amro uitdraagt. Denimtex recycled zo’n 2500 kilo afgeschreven ‘eigen’ bedrijfskleding en verwerkt deze vezels in een speciaal proces tot een unieke wandafwerking van textiel. Hiermee krijgt een deel van de afvalstroom binnen de organisatie weer een functie die niet alleen meehelpt aan een duurzamere omgeving, maar ook het comfort in de omgeving verhoogt vanwege de duurzame eigenschappen zoals geluidsdempend- en vochtabsorberenheid.

Het proces

De afgeschreven bedrijfskleding wordt via vervezelmachchines ontrafeld tot textielvezels die kunnen worden hergebruikt. Tijdens de productie worden kledingstukken tevens automatisch ontdaan van knopen, ritsen en andere niet textiele delen, waarna er zuivere en kwalitatief goede vezels als nieuwe grondstof overblijven.

De ruwe textielvezels worden daarna vermengd met een speciale celluloselijm waardoor een textielpulp ontstaat die vervolgens eenvoudig met een spaan op de muur kan worden aangebracht. De droogtijd is afhankelijk van de omgeving circa 24 uur, net als een stuclaag. Denimtex is toepasbaar op alle ondergronden. Zelfs op metaal, al is daarvoor wel een speciale primer nodig. Het kan daarnaast ook probleemloos zonder voorbewerking over bestaande verflagen worden aangebracht. Daarnaast kun je beschadigingen eenvoudig bijwerken.

Living Lab

Het paviljoen is een ‘levend laboratorium’ dat zich steeds aanpast. Duurzame innovaties worden er getest en er worden experimenten uitgevoerd. Op deze manier vormt het gebouw een flexibel platform voor de ontwikkeling van de ideeën, concepten en strategieën van morgen. Het is voor een nieuwe innovatie als Denimtex dan ook een bijzonder voorrecht om aan een hoogwaardig circulair project als dit mee te kunnen werken.

ABN Amro geeft innovators een kans om te laten zien wat kan en stimuleert hiermee de nodige productontwikkeling én de doorontwikkelng.  Het paviljoen vormt straks een ontmoetingsplek op de Zuidas. Iedereen is welkom. Denimtex hoopt in dit paviljoen ook haar steentje bij te dragen aan bewustwording en het belang van een circulaire economie.

Jeans on the wall l Denimtex ® 2021