Gebr. Van der Geest zet duurzame trend

Spijkerbroek aan de muur

Klik hier voor het artikel in Wonen In Twente Business van oktober 2017.

Bedrijfskleding, zoals uniformen, of jeans die worden gerecycled en als stucwerk op de muur worden aangebracht.Het is niet alleen een van de betere maar ook meer aansprekende vormen van de circulaire economie. Hergebruikvan materiaal, waarbij er ook nog eens tal van positieve en duurzame voordelen mee worden behaald. Een idee dat is ontwikkeld in Enschede door Bas van der Geest. “Ik zie onvoorstelbaar veel toepassingen…”

Het Enschede schilder-en vastgoedonderhoudsbedrijf Gebr. Van der Geest heeft iets met duurzaamheid en milieu. Een aantal jaren geleden introduceerde het bedrijf duurzame lijnolieverf, een ambachtelijk product dat volledig biologisch is. Directeur Bas van der Geest zette er vol op in door het Hengelose lijnoliefabriekje Rolsma over te nemen en zelfs vlasvelden aan te leggen; de grondstof voor lijnzaad. Daarna volgde een 2 duurzame innovatie: een biobased kwasten-gel waarin de schilder zijn kwasten perfect in conditie houdt. Geen gesmeer meer met water of terpentine; de gel conserveert de kwasten volledig. Binnenkort ligt het ook in de schappen bij de Gamma onder private label voor de hobbyschilders, vertelt Van der Geest: “We hebben het hier bedacht en uitgewerkt. Het wordt nu elders geproduceerd en gaat straks de hele wereld over.”

DUURZAME UITDAGING

Daarmee is allerminst een einde gekomen aan de uitvindersdrift van Van der Geest, want Denimtex is de nieuwe duurzame uitdaging: afgedankt textiel dat geheel uiteen wordt gerafeld waarna het met lijm gemengd tegen een wand wordt ‘gepleisterd’. Een wat simpele voorstelling van zaken, want het proces is over het geheel genomen complexer. Van der Geest kwam op het idee toen hij las dat zeventig procent van de afgedankte textiel in de vuilverbranding eindigt. “Ik dacht toen bij mijzelf: dat kan toch niet in een tijd dat we zoveel mogelijk proberen te hergebruiken en wij een circulaire economie nastreven. Ook in de bouwketen, waarin wij als schildersbedrijf actief zijn. Ik ben toen eens gaan kijken wat ik daarmee kon.” Van der Geest kwam uit bij het bedrijf Frankenhuis in Haaksbergen dat gespecialiseerd is in recycling van textiel en kleding volledig om kan zetten in herbruikbare vezels. “Daarmee ben ik thuis met de kinderen gaan experimenteren: ik dacht, als we daar nu lijm bij doen dan kun je het op een wand aanbrengen. Mijn vrouw was er niet blij mee, want het werd een grote bende…”

GERECYCLEDE SPIJKERBROEKEN

Uiteindelijk lukte het echter om een perfecte lobbige massa te maken die met een spaan op de muur wordt gestuct. Het effect is wonderbaarlijk: Van der Geest toont een wand, volledig gepleisterd met gerecyclede spijkerbroeken. Het was de eerste proeve van bekwaamheid en bezorgde het product de naam Denimtex. Een product dat geheel herbruikbaar is, zegt Bas van der Geest: “De lijm die het geheel bij elkaar houdt en voor de hechting zorgt is biobased en dus milieuvriendelijk. De vezels kunnen na een behandeling weer helemaal opnieuw worden gebruikt.

 DECORATIEF EN ALTIJD UNIEK

En dan zijn er de voordelen van een dergelijke wandafwerking. De vezels absorberen geluid, dus in kale ruimtes neemt het de galm weg. Daarnaast is het isolerend en neemt het vocht en water op. Dat is makkelijk in klaslokalen vol zwetende pubers: dat vocht wordt gedurende de dag opgenomen en ’s nachts weer afgegeven. Kortom, Denimtex is een product dat tal van pre’s kent: het is herbruikbaar en duurzaam, isolerend, zowel qua geluid als qua temperatuur en het is vocht- en wateropnemend. “Bovendien is het decoratief en altijd uniek”, voegt Van der Geest toe: “We zijn gestart met de spijkerbroeken, maar we hebben inmiddels ervaringen met tal van andere vormen van textile on the wall. Via Frankenhuis kunnen wij de vezels van bijvoorbeeld oude uniformen en bedrijfskleding verwerken om daarmee een unieke wandbekleding te maken. Je kunt je ook voorstellen dat een bedrijf zelf er een soort competitie van maakt om afgedankt textiel in te zamelen en door ons vervolgens te laten verwerken in het interieur van het bedrijf. Ik zie namelijk angstaanjagend veel toepassingen met textile on the wall. We hebben in een callcenter bijvoorbeeld een band van een meter hoog aangebracht bij de werkplekken van de telefonistes. Daardoor werd het geluid veel betere geabsorbeerd.”

NOODZAAK

 En dan is er het volledige circulaire kenmerk van textile on the wall. Een aspect waar Bas van der Geest veel nadruk op legt: “We gaan, nee, we moeten naar een ander model. Simpelweg omdat de grondstoffen straks op zijn. Hergebruik en dus circulaire economie zijn niet vrijblijvend, het is domweg noodzaak. Daarin speelt ons product een belangrijke rol.” Tal van organisaties en bedrijven zijn inmiddels ook tot die conclusie gekomen waardoor Denimtex van Gebr. Van der Geest uit Enschede een hit lijkt te gaan worden. Een aantal projecten is met succes uitgevoerd en enkele mooie, uitdagende opdrachten liggen in het verschiet. En waar Denimtex nu nog vooral wordt toegepast in de zakelijke markt verwacht Bas van der Geest eenzelfde gang te maken als met zijn kwasten-gel. “Ik zie zeker in de nabije toekomst dat je bij de bouwmarkten kunt kiezen uit verschillende kleuren Denimtex en dat vervolgens net als verf op jouw keuze laat samenstellen. Nogmaals, de toepassingen zijn echt eindeloos. Duurzaam eindeloos!”

Terug

11-10-2017

Jeans on the wall l Denimtex ® 2021