Brandvertragend

Textielsoorten zijn vaak bedoeld voor meubelstoffering en dus ook als zodanig getest, maar textiel als wandbekleding om akoestische of esthetische redenen vergt andere eisen binnen een bouwbesluit.

Een wandbekleding kan blootgesteld worden aan het vermogen van een grote gasvlam. Denimtex heeft haar circulaire wanddecoraties daarom getest als constructieonderdeel volgens de EN norm 13823.

Bekijk hier het brandcertificaat

Brandklassen

Brandklasse C

Materialen in deze klasse vertonen een beperkte zijdelingse vlamuitbreiding wanneer ze blootstaan aan de hitte van vlammen (single burning item).

Rookklasse S2

De totale rookafgifte en de toename van rookproductie zijn gelimiteerd.

Druppelklasse d0

Materialen in deze klasse vertonen geen vlammende druppels/deeltjes. Hoewel er in Nederland geen eisen zijn voor druppelvorming wil Denimtex toch voldoen aan d0 voor de veiligheid van personen in open ruimtes.

SBI-test

EN 13501 is de toonaangevende norm voor brandclassificatie van bouwproducten en bouwelementen in Europa. De basis van deze classificatie wordt gevormd door de SBI-test (Single Burning Item).

Een SBI-test stimuleert het begin van een brand om het brandgedrag van bouwproducten te bepalen. Denimtex heeft dit bij Effectis Nederland laten uitvoeren met als sponsor ABNAMRO.

Efectis is een wereldwijd erkend bedrijf gespecialiseerd in brandonderzoek en heeft ruime kennis op het gebied van testen, engineering en modellering, certificering, inspecties, training en expertise.

U Parkhotel

U Parkhotel Enschede is een van onze klanten waarbij Denimtex haar circulaire wanddecoratie heeft mogen aanbrengen. Door de unieke eigenschappen van Jeans on the wall, onder andere de brandvertrager, heeft dit in 2021 een positieve impact gehad.

​In het U Parkhotel is namelijk een brand uitgebroken door de ijsmachine in het restaurant. Dankzij Jeans on the wall met brandvertragende eigenschappen is de schade beperkt gebleven. Doordat de vlammen niet zijn doorgeslagen naar de volledige wand heeft dit een grote brand doen voorkomen.

​Dit laat zien dat de werking van bovenstaande brandklassen wel degelijk impact hebben op de veiligheid.

Duurzaamheid

Bij het opnemen van een brandvertrager als een van de componenten in de circulaire wanddecoratie is Denimtex erg zorgvuldig geweest in haar keuze met het oog op gezondheid voor mens en milieu.

​De brandvertrager is halogeen- en antimoonvrij. Dit wordt beschouwd als milieuvriendelijk. Daarnaast heeft de brandvertrager ook geen gevarenlabel.